dijous, 21 de novembre del 2013

Berlín. Abril 2013

Berlín

Berlin, capital de la República Federal d'Alemanya, és una ciutat bastant imponent, molt marcada per les seqüeles de la Segona Guerra Mundial que la va deixar dividida en dos parts (28 anys), la  RDA i la RFA, separades per un mur i un punt de control, el famós Check Point Charlie. Aleshores aquest punt estava controlat per una parella de soldats americans a un costat  russos a  l'altre, avui dia hi ha dos individus que, disfressats, es fan fotos amb els turistes que paguen.
Check Point Charlie
Un dels punts neuràlgics de la ciutat és la Porta de Brandenburg, a la que s'arriba travessant l'avinguda Unter den Linden (sota els til·lers), la més famosa de Berlin.
Brandenburg Tor

Aquest símbol no només de la ciutat sinó també alemany té més de dos segles d'antiguitat i sota aquests arcs ha vist passar tot tipus d'exèrcits.
 

La porta de Brandenburg et porta al Tiergarten, un parc que ubicat al centre de la ciutat, és el pulmó de la mateixa.

Davant del parc no et perdis el Monument de l'Holocaust, un memorial dedicat a les víctimes jueves de la Segona Guerra Mundial. La veritat és que impressiona molt.
Holocaust-Mahnmal
 
És un monument funerari format per 2711 lloses de formigó de diferents grandàries que per mi representen el caos i la confusió. Et recomano un passeig per entre les lloses de nit, entendràs d'on ve l'expressió "tenir-los per corbata".

Una de les meravelles per gaudir a Berlin és la Museuminsel (illa dels museus). A aquesta zona, que va ser declarada Patrimoni de l'Humanitat per l'UNESCO, hi ha ubicats cinc museus, una galeria i la Catedral de Berlin. En una visita no et donarà temps de veure-ho tot, en el meu cas, em vaig limitar a l'Altes (vell), Neues (nou) i el Pergamon, a la Catedral li vaig fer una ullada per fora.

Berliner Dom
L'edifici de l'Altes Museum, d'estil neoclàssic es troba directament davant de la Catedral, i al contrari d'altres construccions no va patir els efectes de la II Guerra Mundial.

Altes Museum

A l'Altes Museum podem trobar col·leccions d'art antic molt completes.
Ara, si el que t'agrada (com a mi) és l'art egipci no et perdis el Neues Museum. Aquest edifici que es va haver de reconstruir després de la guerra, va ser inaugurat el 2009, després de molts entrebancs i gaire bé 23 anys d'obres, és totalment imprescindible.
Neues Museum

Entre les fantàstiques obres d'aquest museu, sens dubte destaca el bust de la reina Nefertiti.

Un dels menys coneguts i realment meravellós és el Pergamon Museum, que no  és el típic museu ple d'obres d'art, sinó que primer van ser les obres (arquitectòniques, sobre tot) i l'edifici es va construir al voltant. A destacar, tots ells a grandària natural:

Altar de Zeus


Mercat de Mileto

Porta d'Ishtar










 
Berlin és una ciutat de molts contrastos, teniu en compte que la Segona Guerra Mundial va deixar seqüeles importants, aquí us deixo uns quants edificis emblemàtics.
Deutscher Dom
A la Gendarmenmarkt, una de les places més boniques de Berlin, podeu trobar tres  edificis impressionants: la Deutscher Dom, la Französischer Dom (les dues són catedrals gaire bé iguals), cadascuna ocupa un lateral de la plaça, i just al centre, la Konzerthaus.
Konzerthaus

Un altre edifici destacable és el de la Universitat Humboldt, ubicat a la Bebelplatz, plaça tristament famosa perquè és on va tenir lloc la crema de llibres de 1933. Aquesta universitat pública és el bressol de 29 premis Nobel.
Humboldt Universität


Edificis grisos, tristos, un exemple del que va ser l'arquitectura nazi. Durant la guerra va ser el ministeri d'aviació del Reich i actualment és el ministeri de finances alemany.
I edificis d'última generació com el de Tecnologies mèdiques, a la Postdamer Platz, també anomenat edifici Otto Bock (sí, el de les cadires de rodes).
Però si parlem d'edificis emblemàtics, el primer i un dels més impressionants, pot ser perquè allà dins es cou el futur de tota Europa, o pot ser per la seva cúpula d' acer i vidre, sense dubte m'he de referir al Reichstag.
Reichstag
La cúpula es troba a sobre del Bundestag (el Parlament alemany) i va ser dissenyada per en Norman Foster per representar la reunificació alemanya.
Per dins es pot accedir a la part superior de la cúpula mitjançant dues rampes en espiral que l'envolten.
I també podeu visitar a la mateixa ciutat un castell, el de Charlottenburg, del segle XVIII.
Schloss Charlottenburg
La decoració de l'interior és massa  recarregada pel meu gust, però els jardins valen la pena, segur que a la primavera estan preciosos.
I si teniu temps, aneu a veure el castell de San Souci, fora  de Berlin, a Postdam. És magnífic, sobre tot els seus jardins, predomina l'estil rococó.
Schloss San Souci
 
La tasca de conservació dels jardins deu ser molt àrdua, però si em voleu creure, són espectaculars.
 

 


 






 


Madrid, setembre 2018

Com aquest any havia anat el maig a Orlando i no volia trencar el  costum de passar fora el meu aniversari, vam aprofitar per una visita a ...